رئیس سازمان پدافند غیرعامل کشور با بیان اینکه زیرساختهای مدرن امروزی عمدتا هوشمند هستند، خاطرنشان کرد: بعد از حوادث ۱۱ سپتامبر، دانش جدیدی تحت عنوان حفاظت از زیرساخت (CIP) به وجود آمد. سازمان پدافند غیرعامل کشور با همکاری جامعه دانشگاهی کشور با مطالعه این علم جدید، یک الگوی بومی برای حفاظت از زیرساختها معرفی کرد.
به گزارش افتانا، سردار غلامرضا جلالی، رئیس
سازمان پدافند غیرعامل کشور در شبکه خبر صداوسیما، گفت: سال گذشته موفق شدیم نظام حفاظت از زیرساختهای کشور را تدوین کنیم و در شورای عالی پدافند غیرعامل با اعمال اصلاحاتی به برنامه ملی حفاظت از زیرساختهای حیاتی تبدیل شد که گامها، الگو و اصول حفاظت از زیرساختها در آن احصا شده است و برای همه دستگاهها نقش و وظایف تعیین و ابلاغ کرده است.
سردار جلالی ادامه داد: برای نمونه در این برنامه ملی برای وزارت علوم، تشکیل حداقل یک دانشکده تخصصی
حفاظت از زیرساخت در یکی از دانشگاههای کشور، ایجاد مرکز وضع مقررات تخصصی در حوزه زیرساختهای وابسته به فضای سایبر و هم غیروابسته به فضای سایبر (با هدف وضع مقررات، ضوابط، الگوها و شیوه نامههای حفاظت از زیرساختها) و آموزش و تربیت نیروی انسانی در نظر گرفته شده است. در این زمینه امیدواریم از مهرماه شاهد راه اندازی رشته حفاظت از زیرساختها در مقطع کارشناسی ارشد و دکتری باشیم. در واقع کل زیستبوم حفاظت از زیرساختها با تصویب تشکیل شورای عالی حفاظت از زیرساختها پیگیری میشود.
الزامات پدافند غیرعامل در برنامه هفتم توسعه
رئیس سازمان پدافند غیرعامل کشور در مورد توجه به الزامات پدافند غیرعامل در برنامه هفتم توسعه نیز توضیح داد: برنامه ششم توسعه از نظر پرداختن به موضوع پدافند غیرعامل، احکام و برنامه های خوبی را تعریف کرد. سازمان پدافند غیرعامل کشور هم تلاش بسیاری در جهت جلب همکاری دولت و دستگاه های اجرایی انجام داد. برای برنامه هفتم هم پیشنهاداتی به دولت و مجلس ارائه شده است که امیدواریم در خلال تصویب برنامه به آن پرداخته شود. به نظر میرسد ضمن تنفیذ برخی از احکام گذشته، بازنگری در این زمینه کاملا لازم و ضروری است.
وی ادامه داد: با توجه به اینکه الگوی تهدیدات در حال تغییر است، طبیعتا دفاع در برابر آن نیز باید تغییر یافته و از الگوی دفاع همه جانبه بهرهمند باشد. برای نمونه شاهد بودیم که در ۶ ماه گذشته بزرگترین و سنگین ترین عملیات رسانه ای و جنگ روانی علیه کشور اتفاق افتاد و جبهه استکبار هرآنچه توان رسانه ای که در اختیار داشت علیه ملت ایران به کار گرفت.
سنگینترین جنگ سایبری زیرساختی را پشت سر گذاشتیم
سردار جلالی با بیان اینکه از سوی دیگر در این مدت شاهد سنگین ترین جنگ سایبری علیه زیرساختهای حیاتی کشور بودیم، خاطرنشان کرد:
حملات DDoS گسترده به زیرساختها، حمله به پیام رسان های داخلی که مرتبا تکرار میشد از جمله این اقدامات است که مشابه آن را سراغ نداریم.
وی ادامه داد: همچنین دشمن به دنبال آن بود که با استفاده از ابزار رسانه و شبکه های اجتماعی خارج پایه، مردم را در مقابل یکدیگر و حاکمیت قرار دهد که با هوشیاری مردم، ماهیت توطئه ها برای همه مشخص شد. به طوری که شاهد بودیم پس از شهادت شهید روح الله عجمیان و آرمان علی وردی، حضور مردم در مراسم تشییع این شهدا چقدر باشکوه بود. همین امر مقدمه حضور گسترده مردم در مراسم ۲۲ بهمن ماه بود که نظیر آن را کمتر شاهد بودیم که آب پاکی را روی دست دشمنان و توطئه گران ریخت و نماد پیروزی قاطع ملت در برابر این جنگ پیچیده و ترکیبی بود که می طلبد بیشتر به ابعاد پرداخته شود. باید برگردیم و راهی که طی شده است را موشکافانه بررسی و نقاط ضعف را یافته و برای آن راه حل های عملیاتی بیندیشیم.
به گفته رئیس سازمان پدافند غیرعامل کشور باید به این نکته توجه داشت که در حوزه نظامی و دفاعی شاهد کاهش تهدیدات نیستیم بلکه این قدرت دفاع ملی ماست که در این حوزه افزایش یافته و بازدارنده عمل کرده است.
سردار جلالی در مورد همکاریهای دولت سیزدهم با سازمان پدافند غیرعامل کشور نیز توضیح داد: در این دولت برخلاف دولت گذشته شاهد همکاریهای گستردهای در زمینه پدافند غیرعامل هستیم. نمونه آن عضویت این سازمان در شوراهای عالی همچون شورای عالی سلامت و امنیت غذایی، شورای عالی فضای مجازی، شورای عالی تحقیقات و فناوری است که بیان دیدگاه ها، نظرات و رعایت الزامات مبتنی بر پدافند غیرعامل در سیاستگذاری ها کمک شایان توجهی مینماید.
وی خاطرنشان کرد: هم اکنون به کمک وزارت علوم، حدود ۱۸ رشته در مقطع کارشناسی ارشد در حوزههای مختلف پدافند غیرعامل طراحی شده و به تربیت متخصصان در این حوزه می پردازد تا نیاز دستگاههای اجرایی به کارشناسان پدافند غیرعامل را پوشش دهد. هم اکنون نزدیک به ۱۵۰۰ نفر کارشناس آموزش دیده در مقطع کارشناسی ارشد پدافند غیرعامل داریم که به پیاده سازی الزامات و ضوابط پدافند غیرعامل در دستگاههای اجرایی کمک میکنند.
سردار جلالی با بیان اینکه سال گذشته و برای اولین بار در شروع دولت سیزدهم، مصوبهای از مجلس داشتیم که از طریق آن، یک اعتبار حداقلی (یک درصدی) از بودجه دستگاهها برای ارتقا و استقرار نظامات پدافند غیرعامل در همان دستگاه ها در نظر گرفته شد، تصریح کرد: در همین زمینه سازمان پدافند غیرعامل کشور تلاش کرد با همه دستگاه های اجرایی حدود ۵۵ هزار میلیارد تومان موافقتنامه اجرایی به امضا برسد. امسال هم چون قانون بودجه مجدد همان بند را تنفیذ کرده است به دنبال تنظیم موافقتنامه با دستگاهها هستیم که برنامه سال گذشته را ادامه داده و به پیش ببریم. این اقدامات به دنبال شناسایی و برطرف کردن اشکالات، ضعفها و آسیبپذیریها در دستگاهها به ویژه زیرساختهاست.
رئیس سازمان پدافند غیرعامل کشور افزود: برای نمونه در همین راستا، با همکاری وزارت کشور، برای ۵۵ شهر بالای ۲۰۰ هزار نفر، برنامه عملیاتی پدافند شهری در نظر گرفته شد که سال گذشته در ۵۱ شهر، موافقتنامه طراحی و تدوین برنامه مذکور به امضا رسید که امیدواریم امسال در شهرهای باقیمانده نیز این موضوع عملیاتی شود.
نیازمند توسعه صنعت بومی دفاع سایبری هستیم
سردار جلالی با بیان اینکه تا همین چند سال پیش، جنگ در حوزه سایبری به ویژه در حوزه علمی و دانشگاهی به عنوان موضوعی انتزاعی شناخته میشد، تصریح کرد: با بروز جنگهای سایبری دیگر همگان با اهمیت این موضوع و تهدیدات آن به خوبی آشنا شدهاند. این در حالیست که در کشور در زمینه دفاع سایبری، اقدامات خوب و ریشهای انجام شده است. از جمله اینکه سازمان پدافند غیرعامل کشور برای مسئولان، محتوای آموزشی در پنج سطح به صورت کتاب تهیه کرده است که متناسب با نیاز در اختیار مدیران قرار گرفته است. این یعنی نخستین موضوع، ارتقای سطح دانش و درک مدیران در حوزه پدافند غیرعامل است که رنگ اجرا به خود گرفته است.
وی ادامه داد: موضوع مهم دیگر این است که موضوع امنیت سایبری، دفاع سایبری و پایداری سایبری، ارتباط مستقیم با محصولات سایبری بومی دارد. از همین رو با بکارگیری توان متخصصان جوان کشور، امروز نزدیک به ۲۵۰ محصول راهبردی دفاع و امنیت سایبری به صورت بومی تولید شده است. برای نمونه در حال حاضر ۷ سامانه کنترل صنعتی بومی امنِ آزمایش شده در کشور وجود دارد که به خوبی امتحان و کارآمدی خود را در حملات اخیر سایبری نشان داد.
رئیس سازمان پدافند غیرعامل کشور تصریح کرد: این موضوع نشان میدهد که امروز در مواجهه با جنگهای سایبری نیازمند یک صنعت بومی دفاع سایبری هستیم تا ابزارها و تجهیزات لازمه برای مقابله با این جنگ را تامین کند. خوشبختانه در این زمینه شاهد رشد قابل ملاحظهای در سالهای اخیر بودیم.
وی با بیان اینکه یکی از مولفه های قدرت سایبری، نیروی انسانی متخصص است، تصریح کرد: یکی از مزیتها و نقاط قوت کشور در زمینه قدرت سایبری، وجود نیروی انسانی مبتکر، صاحب دانش و بصیر است. همچنین شرکتهای دانش بنیان در زمینه صنعت سایبری نیز شرایط مطلوبی را در زمینه قدرت سایبری برای کشور به ارمغان آوردهاند.
بهکارگیری هوش مصنوعی در حوزه پدافند سایبری
سردار جلالی با بیان اینکه امروز شاهد اضافه شدن موضوع هوش مصنوعی به فضای سایبری هستیم، توضیح داد: هوش مصنوعی، پیشران بسیار ارزشمندی است که در حوزههای مختلفی کارایی خود را نشان داده است. جمعبندی سازمان پدافند غیرعامل کشور این است که در سال ۱۴۰۲، هوش مصنوعی وارد دفاع سایبری شود که در همین زمینه، شرکتهای دانش بنیان داخلی بسیاری مشغول فعالیت هستند که به دنبال بهره مندی از توان آنها هستیم. رصد و پایش، کشف و برطرف کردن و امنسازی تهدید سایبری و پایدارسازی و تداوم کارکرد از جمله زمینه هایی است که میتوان از هوش مصنوعی بهره برد.