جمعه ۷ دی ۱۴۰۳ , 27 Dec 2024
جالب است ۰
هوشمندی در خانه‌ها

خانه‌هاي هوشمند چگونه کار مي‌کنند؟

خانه‌های هوشمند زندگی را آسان می‌سازند
با وجود يک خانه هوشمند، شما مي‌توانيد تمام نگراني‌ها را با نگاهي به گوشي هوشمند يا تبلت خود برطرف کنيد.

با وجود يک خانه هوشمند، شما مي‌توانيد تمام نگراني‌ها را با نگاهي به گوشي هوشمند يا تبلت خود برطرف کنيد.

به گزارش افتانا (پایگاه خبری امنیت فناوری اطلاعات)، گاهي هنگامي‌که بيرون ازخانه‌ايد، ذهن شما درگير نگراني‌هاي کوچکي مي‌شود؛ آيا قهوه‌جوش را خاموش کرده‌ام؟ آيا دزدگير هشداردهنده را فعال کرده‌ام؟ آيا بچه‌ها در حال انجام تکاليف مدرسه هستند يا تلويزيون تماشا مي‌کنند؟ 

با وجود يک خانه هوشمند، شما مي‌توانيد تمام اين نگراني‌ها را با نگاهي به گوشي هوشمند يا تبلت خود برطرف کنيد. شما مي‌توانيد دستگاه‌ها و وسايل منزل را به همديگر مرتبط کرده و بين خودتان و آنها ارتباط برقرار کنيد. 

هروسيله‌اي که از انرژي برق استفاده مي‌کند اين قابليت را خواهد داشت تا با فرمان شما به شبکه خانگي‌تان وصل شود. شما فرمان به‌هرترتيبي که را صادر کنيد، مانند استفاده از صدا، کنترل از راه دور، تبلت يا گوشي هوشمند خود، خانه واکنش لازم را به آن نشان خواهدداد. بيشتر کاربري‌هاي اين سيستم مربوط به تنظيم دما، امنيت خانه، سينماي خانگي، روشنايي و تفريحات ديگر است. 

ايده يک خانه هوشمند ممکن است شما را به ياد جورج جتسون و کلبه پيشرفته او يا حتي بيل گيتس بيندازد که حدود ۱۰۰ميليون دلار براي ساختن خانه هوشمند خود صرف کرد. در گذشته امکان داشتن خانه هوشمند براي ثروتمندان و شيفتگان دانش و فناوري ممکن بود، اما اين امکان روزبه‌روز رايج‌تر مي‌شود. 

صنعتي که در گذشته عجيب‌وغريب به نظر مي‌آمد و محصولات بدون کاربرد و تجملاتي توليد مي‌کرد، اکنون به الگويي فراگير براي مصرف‌کنندگان تبديل‌شده‌است. به جز اين شرکت‌هاي تازه‌تأسيس، بيشتر سازمان‌هاي کهنه‌کار نيز به ساخت محصولات خانه هوشمند روي آورده‌اند. ميزان فروش سيستم‌هاي اتوماسيون خانه تا سال ۲۰۱۵ حدود ۹.۵ ميليارد دلار بود که تا سال ۲۰۱۷ اين رقم به ۴۴ ميليارد دلار خواهد رسيد. 

سهم زياد اين پيشرفت، به موفقيت چشمگير در توليد گوشي‌هاي هوشمند و تبلت‌ها بستگي دارد. اين رايانه‌هاي فوق‌العاده قابل حمل همه‌جا حضور دارند و اتصال هميشگي آنها به اينترنت بدان معني است که آنها را مي‌توان براي کنترل گروه بزرگي از تجهيزات ديگر به‌صورت آنلاين، تنظيم کرد. اينجا همه‌چيز در مورد اينترنت اشيا وجود دارد. 

واژه «اينترنت اشيا» به اشيا و محصولاتي اشاره دارد که از طريق شبکه‌هاي ديجيتال به هم وصل بوده و قابل‌شناسايي هستند. اين شبکه تار عنکبوتي، هرروز بهتر و بزرگ‌تر مي‌شود. تمام اشياي الکترونيکي منزل‌تان از فريزر گرفته تا فر آشپزخانه، آماده اين انقلاب فناوري هستند.

نرم‌افزار و فناوري خانه هوشمند
اتوماسيون خانه تاريخچه‌اي طولاني و جالب دارد. بعد از گذشت ساليان، الگوهاي فناوري مختلفي آمده و رفته‌اند، اما يکي از اولين شرکت‌هاي موفق اين زمينه، هنوز پابرجاست. 

پيدايش اکثر وسايل هوشمند خانه به سال ۱۹۷۵ مربوط مي‌شود، زماني‌که شرکتي در اسکاتلند X۱۰ را توليد کرد. X۱۰ اين امکان را فراهم مي‌کرد که وسايل داراي قابليت سازگاري با همان سيم‌هاي برق موجود در منزل با يکديگر صحبت کنند. تمام اشيا و لوازم، گيرنده هستند و وسايل کنترل سيستم مانند کنترل از راه دور يا صفحه کليد، انتقال‌دهنده. اگر شما لامپي را در اتاق ديگري خاموش کنيد، انتقال‌دهنده پيامي عددي با اين مضمون صادر مي‌کند: هشداري براي سيستم که در حال صادر کردن فرماني است، شماره شناسايي واحد براي دستگاهي که بايد پيام را دريافت کند و کدي که شامل فرمان واقعي است، مانند «خاموش کن». 

تمام اين مراحل به‌گونه‌اي طراحي شده‌اند تا در کسري از ثانيه روي‌دهند، اما X۱۰ داراي محدوديت‌هايي است. برقراري ارتباط از طريق سيم‌هاي برق هميشه قابل‌اطمينان نيست، زيرا اين خطوط به‌دليل برق‌رساني به دستگاه‌ها «نويز» پيدا مي‌کنند. يک دستگاه X۱۰ مي‌تواند مداخله الکتريکي را به‌صورت فرمان و واکنش تفسير کند و در غير اين‌صورت هيچ پيامي دريافت نمي‌کند. 

دستگاه‌هاي X۱۰ هنوز هم وجود دارند، اما فناوري‌هاي ديگري براي شبکه‌سازي خانه شما به‌وجود آمده‌اند. بسياري از سيستم‌هاي جديد به‌جاي استفاده از شبکه برق براي برقراري ارتباط از امواج راديويي استفاده مي‌کنند؛ يعني همان روشي که سيگنال‌هاي بلوتوث، واي فاي و تلفن‌هاي همراه کار مي‌کنند. 

ZigBee و Z-Wave دو شبکه راديويي مهم و قوي در زمينه اتوماسيون خانه هستند. هردوي اين شبکه‌ها از نوع «شبکه‌هاي توري» هستند، به اين معني که بيش از يک راه براي رساندن پيام به مقصد وجود دارد.
 
Z-Wave از «الگوريتم هدايت منبع»

براي تعيين سريع‌ترين مسير ارسال پيام استفاده مي‌کند. هر وسيله Z-Wave، حامل يک کد است و کنترل‌کننده زماني‌که دستگاه به سيستم متصل مي‌شود، سيستم کد را شناخته و آن را محل‌يابي کرده و به شبکه اضافه مي‌کند. زماني‌که فرماني صادر مي‌شود، کنترل‌کننده براي تعيين چگونگي ارسال پيام از الگوريتم استفاده مي‌کند. ازآنجايي‌که اين روش هدايت‌کنندگي مي‌تواند حافظه زيادي از شبکه اشغال کند، Z-Wave سلسله‌مراتبي بين دستگاه‌ها ايجاد کرده است: برخي کنترل‌کننده‌ها پيام‌ها را مي‌سازند و برخي «برده» هستند، بدين معني که تنها پيام را منتقل کرده و به آنها پاسخ مي‌دهند. 

نام ZigBee مفهوم شبکه توري را به‌خوبي نشان مي‌دهد؛ زيرا پيام‌ها از انتقال‌دهنده زيگزاگي مثل زنبور حرکت مي‌کند تا بهترين مسير را به سمت گيرنده پيدا کند. درحالي‌که Z-Wave تلاش مي‌کند از فناوري اختصاصي خود براي عملکرد سيستم خود استفاده کند، پلتفرم ZigBee بر اساس استانداردهاي تعيين‌شده از سوي انجمن مهندسان برق و الکترونيک (IEEE) براي شبکه‌هاي بي‌سيم طراحي‌شده است. اين يعني هر شرکتي مي‌تواند بدون پرداخت هزينه‌اي اضافي، محصولات سازگار با ZigBee توليد کند و اين مزيت بزرگي براي شرکت ZigBee است. ZigBee نيز همانند ZigWave، داراي محصولات با کارکرد کامل (آنهايي که توانايي هدايت پيام دارند) و کارکرد کمتر (يعني آنهايي که اين ويژگي را ندارند) است. استفاده از شبکه‌هاي بي‌سيم، انعطاف بيشتري را براي جايگذاري تجهيزات فراهم مي‌کنند، اما آنها نيز ممکن است همانند خطوط برق داراي اختلال باشند. Insteon راه‌حلي براي برقراري ارتباط شبکه در سيستم خانگي شما از هر دو طريق سيم‌هاي برق و امواج راديويي ارائه مي‌کند و به‌اين‌ترتيب آن را شبکه دو توري مي‌کند. اگر پيام از طريق پلتفرمي عبور نکرد، راه خود را از طريق ديگري مي‌يابد. به‌جاي هدايت پيام، آن را يک دستگاه Insteon پخش مي‌کند، تمام دستگاه‌ها پيام را دريافت کرده و آن را تا زمان اجراي فرمان بازپخش مي‌کنند. در اين وضعيت دستگاه به‌جاي عمل کردن به‌شکل سلسله‌مراتبي، در يک سطح کار مي‌کنند؛ يعني با نصب هرچه بيشتر دستگاه‌هاي Insteon، قدرت پيام و نفوذ آن بيشتر خواهد بود.

راه‌اندازي يک خانه هوشمند
X۱۰، Insteon، ZigBee و Z-Wave تنها فناوري پايه‌اي را که پروتکل نام دارند براي ارتباطات خانه هوشمند فراهم مي‌کنند. آنها با توليدکنندگان وسايل الکترونيکي مشارکت مي‌کنند که سازنده محصول نهايي هستند. چند مثال درباره برخي از محصولات خانه هوشمند و عملکردشان را باهم مي‌خوانيم. 

«دوربين‌ها» محيط اطراف خانه‌تان را رصد مي‌کنند حتي اگر محيط بيرون کاملاً تاريک باشد. مي‌توانيد دما را از اتاق خواب، فرودگاه و يا در هرجايي که گوشي همراه هوشمند شما سيگنال دريافت مي‌کند، تنظيم و کنترل کنيد. 

لامپ‌هاي LED، توانايي کنترل نور و رنگ را از گوشي همراه فراهم مي‌آورند. سنسورهاي حرکتي، درصورت وجود حرکتي در اطراف خانه‌تان هشداري را ارسال مي‌کنند.‌ آنها حتي ميتوانند تفاوت بين حيوان خانگي شما و دزد را نيز تشخيص دهند. با هماهنگ کردن دستگاه‌هاي منزل و چراغ‌ها با گوشي از طريق آن مي‌توانيد اين وسايل را روشن يا خاموش کنيد. 

قفل درها و پارکينگ را مي‌توان از راه دور با تلفن همراه به‌صورت خودکار باز کرد. هشدارهاي اتوماتيک از سيستم امنيتي خانه به‌سرعت به گوشي همراه شما فرستاده مي‌شود و شما به‌سرعت از مشکل موجود در خانه باخبر مي‌شويد. برخي از دستگاه‌ها داراي سرورهاي وب داخلي هستند که به شما اجازه مي‌دهند تا به‌صورت آنلاين به اطلاعات‌شان دسترسي يابيد. 

اين تجهيزات را مي‌توان از طريق فروشگاه‌هاي لوازم الکترونيکي يا به‌صورت آنلاين خريداري کرد. قبل از خريد اين تجهيزات، دقت کنيد که چه تکنولوژي به‌همراه دستگاه ارائه مي‌شود. محصولاتي که از همان تکنولوژي استفاده مي‌کنند حتي درصورت متفاوت بودن سازنده، قادرند با يکديگر کار کنند اما برقراري ارتباط بين محصولي از X۱۰ و Z-Wave نياز به دستگاه واسطه دارد و همچنين به صبر و مهارت فني از طرف شما هم نياز خواهد بود. 

در طراحي يک خانه هوشمند مي‌توانيد ميزان اتوماسيون را تعيين کنيد. بهترين روش براي تازه‌کارها، فکرکردن درمورد کارهايي است که مداوم انجام مي‌دهيد و يافتن راهي براي اتوماتيک کردن آنها خواهد بود.
 
مي‌توانيد با کيت شروع روشنايي آغازکرده سپس سراغ تجهيزات حفاظتي برويد. اگر مي‌خواهيد با سيستمي گران‌قيمت و داراي امکانات بسيار کار کنيد، بهتر است با دقت نحوه کارکردن خانه را طراحي کنيد، به‌خصوص اينکه اگر نياز به نصب تجهيزات اضافي يا تغيير سيم‌کشي ساختمان موردنياز باشد. علاوه بر اين، شما بايد گره‌هاي شبکه بي‌سيم را طوري جاي‌گذاري کنيد که بيشترين گستره پوشش را داشته باشد.
 
حدود ۶۰ درصد سازندگان مسکن که تجهيزات اتوماسيون منزل
در خانه‌ها نصبکرده‌اند از خدمات افراد مختصص براي اين کار استفاده کرده‌اند. اگر شما نيز به دنبال چنين افرادي هستيد، مطمئن شويد که مدرک CEA-CompTIA را داشته باشند. اين مدرک درنتيجه تعامل بين اتحاديه لوازم الکترونيکي مصرف‌کنندگان (CEA) و اتحاديه صنايع فناوري‌هاي کامپيوتري (CompTIA) صادر مي‌شود و مهارت در نصب، نگهداري و ايراديابي هرگونه وسيله شبکه خانگي را تصديق مي‌کند.
 
هزينه يک خانه هوشمند برحسب ميزان هوشمندسازي آن متفاوت خواهد بود. سازندگان ما تخمين زده‌اند که مشتريان بين ۱۰هزار تا ۲۵۰هزار دلار براي سيستم‌هاي پيچيده هزينه مي‌کنند. اگر شما به‌تدريج خانه را هوشمند کنيد يعني نصب سيستم هوشمند روشنايي، تنها چندصد دلار هزينه دربر خواهد داشت. سيستم پيچيده‌تر در حدود ده‌ها هزار دلار هزينه خواهد داشت و عناصر تشکيل‌دهنده سينماي خانگي هزينه سيستم را تا پنجاه درصد بالا مي‌برد.

مزاياي خانه هوشمند
خانه هوشمند زندگي را آسان و ساده مي‌کند. چه کسي ممکن است از کنترل کردن روشنايي، لوازم تفريحي و دما از روي مبل لذت نبرد؟ اگر در تعطيلات باشيد يا در محيط کار، خانه هوشمند به شما آنچه را در آنجا جريان دارد، هشدار داده و سيستم امنيتي به شما کمک بالايي در مواقع ضروري خواهد کرد. براي مثال، نه‌تنها ساکنان خانه از پيام هشدار آتش بيدار مي‌شوند، بلکه خانه هوشمند درها را بازکرده با آتش‌نشاني تماس مي‌گيرد و مسير خروج اضطراري را روشن مي‌کند. 

چند مثال ديگر از چيزهايي که خانه هوشمند مي‌تواند انجام دهد: شب هنگام راه رفتن در منزل، مسير را روشن مي‌کند. با نزديک شدن شما درها را باز مي‌کند، غذا حيوانات خانگي را با مقدار از پيش تعيين‌شده‌اي به آنها مي‌دهد، روشنايي مربوط به حس آن لحظه را فراهم مي‌کند، برنامه‌ريزي تماشاي تلويزيون توسط بچه ها در ساعاتي معين و روشن کردن قهوه‌جوش از تخت‌خواب.
خانه‌هاي هوشمند همچنين توانايي صرفه‌جويي در مصرف انرژي را نيز دارند. تجهيزات ZigBee و Z-Wave مي‌توانند دستگاه‌ها و لوازم خانه را در وضعيت کم‌مصرف قرار دهند و مي‌توان آنها را با فرماني به ‌خواب برد يا بيدار کرد. هزينه برق مصرفي کاهش خواهد يافت درصورتي‌که لامپ‌ها در اتاق خالي خاموش شوند و يا اينکه تنها درصورت حضور افراد، اتاق خنک يا گرم شود.
 
يکي از صاحبان خانه هوشمند ادعا کرد که هزينه برق خانه‌اش نسبت به يک خانه معمولي تا يک‌سوم کمتر است. در برخي دستگاه‌ها مي‌توان ميزان برق مصرفي هر وسيله را کنترل و با پيامي آن وسيله را وادار به مصرف کمتر برق کرد.
 
خانه هوشمند، مزاياي زيادي براي افراد سالمند تنها به همراه دارد. خانه هوشمند مي‌تواند زمان مصرف دارو را اطلاع دهد، درصورت افتادن فرد بر زمين، بيمارستان را مطلع کند و يا ميزان مصرف غذاي فرد را کنترل کند.
 
اگر فرد سالمند فراموشکار باشد، خانه هوشمند مي‌تواند شير آب حمام را ببندد يا شعله اجاق بدون مراقب را خاموش کند. يک سازنده خانه اظهار داشت که چنين سيستمي ۲۰هزار دلار هزينه دربردارد که از هزينه پرستار تمام‌وقت نيز کمتر است. همچنين به فرزندان مستقل يک فرد سالمند اجازه مي‌دهد تا در نگهداري از والدين خود مشارکت داشته باشند. برخي کنترل‌هاي ساده‌شده مي‌تواند کمک زيادي براي افراد معلول و داراي گستره حرکتي محدود باشد. خانه‌هاي هوشمند بر روي کاغذ، عالي به نظر مي‌رسند، اما آيا براي همه مناسب هستند؟

برنامه‌هاي اپل براي خانه‌هاي هوشمند
از زماني که اپل، ساختار کيت خانگي (HomeKit) خود را معرفي کرد تا به امروز اطلاعات چنداني از سوي اين شرکت درز نکرده‌است. اين کيت به توسعه‌دهندگان نرم‌افزاري امکان مي‌دهد تا با استفاده از آيفون به دستگاه‌هاي مربوط به خانه‌هاي هوشمند متصل شوند. البته تنها يک سال از رونمايي اين محصول مي‌گذرد. در اين ميان امر مهمي که بايد درباره اين سکوت مربوط به کيت خانگي به ياد داشته باشيم اين است که اين معارفه به‌نحوي بود که به‌نظر مي‌رسيد اپل براي ورود به اين درياي جديد، آب را با انگشت پاي خود امتحان مي‌کند و براي ورود کامل به آن نياز به زمان خواهد داشت. بااين‌حال کيت خانگي اپل به سطحي فراتر از آنچه که تصور مي‌کنيد، رسيده است.

راه‌اندازي
علي‌رغم اينکه نمايش انجام شده در WWDC سال گذشته، توسعه‌دهندگان را هدف قرارداده بود، در آخرين مواردي که در صفحه پشتيباني اين شرکت منتشر شده است، اپل به انتشار کليات تجربه کيت خانگي از ديدگاه کاربران دست زده است. اين امر را نمي‌توان از اين ساده‌تر تصور کرد: يک دستگاه سازگار با کيت خانگي و قابليت اتصال به آن خريداري کنيد، نرم‌افزار مربوطه را دانلود کرده و اين اپليکيشن را ازطريق کدهاي ساده راه‌اندازي با آيفون هماهنگ کنيد. 

از اينجا به بعد، کنترل تجهيزات خانه هوشمند توسط دستيار صوتي ديجيتالي اپل يعني سيري و يا نرم‌افزار Home برروي iOS انجام خواهد شد. تنها کافي است تا به آيفون خود بگوييد که نور آشپزخانه را کاهش داده يا دماي هوا در اتاق پذيرايي
را افزايش بدهد تا دستگاه شما واکنش درخور از خود نشان بدهد. اين ساختار، يک سيستم ظريف و ساده براي خانه هوشمند است؛ اين امر وقتي بيشتر به چشم ميآيد که آن را با سامانه‌هاي گران‌قيمت سراسري موجود در چشم‌انداز فعلي بازار خانه‌هاي هوشمند مقايسه کنيد. به جاي اين امر شما مي‌توانيد ساختار اينترنت اشياي شخصي خود را يکي‌به‌يک از روي منابع گوناگون، هربار بر روي يکي از آيتم‌هاي خانه خود پياده‌سازي کنيد. فرانک ژيلت، تحليلگر صنايع فناوري در مرکز تحقيقاتي فارست، در اين‌مورد مي‌گويد: نکته جذاب اين است که لازم نيست در ابتداي کار بيش از ۱۰۰۰ دلار خرج کرده و يا حجم زيادي از تجهيزات را خريداري کنيد. شما هربار تنها به ميزان ۱۰۰ تا ۲۰۰ دلار خريد مي‌کنيد و يا اينکه تهويه مطبوع خانگي بعدي و مخلوط‌کن بعدي خود را از نوعي مي‌گيريد که به اين نرم‌افزار مجهز باشد. در حقيقت به اين دليل که ارتباطات بسياري از کيت‌هاي خانگي از طريق واي‌فاي و يا بلوتوث (حداقل در شرايط فعلي) انجام مي‌شوند، تنها تجهيزات اضافي که علاوه بر آيفون و ابزار هوشمند موردنظر شما، احتمال نياز به خريد آن وجود خواهد داشت، يک تلويزيون اپل است که البته اين کاملاً انتخابي است. تا به حال موارد زيادي درباره استفاده از تلويزيون اپل به‌عنوان يک هاب براي خانه‌هاي هوشمند مطرح شده است و درحالي‌که اين امر در برخي از موارد صحت دارد، مفهوم کلي آن نشان‌دهنده اين است که براي در اختيار داشتن خانه هوشمند به يکي از اين دستگاهها (تلويزيون اپل) نياز خواهيد داشت. البته ماجرا به اين شکل نخواهد بود: اپل در ماه ژانويه اعلام کرد که تلويزيون اپل به‌سادگي در زماني که از خانه خود دور هستيد، به شما امکان کنترل دستگاه‌هاي خانه را خواهد داد. به‌صورت‌کلي اين دستگاه تنها يک قطعه سخت‌افزاري ديگر براي کيت خانگي اپل است؛ يک ايستگاه واسط براي زماني که شما در خارج از محدوده دسترسي هستيد. خبر خوب (به‌خصوص با توجه به گزارش جديد نيويورک تايمز مبني بر عدم نمايش سخت‌افزار جديد تلويزيون اپل در هفته آينده) اين است که تلويزيو‌ن‌هاي فعلي اپل اين کار را به‌خوبي انجام خواهند داد. 

ابزارها
با اين حساب استفاده از راهکارهاي خانه هوشمند اپل به‌اندازه کافي آسان خواهد بود. البته ماجرا وقتي با دشواري‌هاي خاص روبه‌رو خواهد شد که شما گشتن در پي گزينه‌هاي خود براي مصرف را آغاز کرده باشيد. 

در حال حاضر ۱۳ نوع از لوازم هم‌خوان با ساختار خانه هوشمند در دسترس است که توسط ۴ شرکت توليدکننده ساخته مي‌شوند. اين ابزارها محدوده استانداردي از حسگرها، چراغ‌ها و حرارت‌سنج‌ها را شامل مي‌شوند و هيچ‌يک از آنها همين چندوقت پيش از اين در دسترس نبوده‌اند. به‌طورکلي مي‌توان گفت که اين ابزارها ارزش صبري که براي آنها کرده‌ايم را نداشته‌اند. 

ژيلت دراين‌مورد مي‌گويد: چيزي که تا به امروز ديده‌ايم، مورد خاص و تحسين‌برانگيزي نداشته است. اين موارد شامل برندها و نام‌هاي آشناي مربوط به محيط خانگي نيستند.
 
حتي اگر اين مورد صادق باشد بازهم بخشي از محدوده انتخاب‌ها به علايق و تمايلات فردي بازمي‌گردد. در حال حاضر تعداد زيادي از کيت‌هاي روشنايي و بريج‌هاي هوشمند ساخته شده توسط يک توليدکننده وجود دارند، يعني شرکت Lutron، در حالي که شرکت Elgato نيز چهار رده مختلف از حسگرهاي خانگي Eve را ارائه مي‌کند. نمي‌توان به‌سادگي گفت که اين محصولات داراي قابليت‌هاي کاملي نيستند ولي پس از يک سال شما به‌طور قابل درکي انتظار کشش بيشتري داريد. 

البته اين امر به هيچ عنوان به اين معني نيست که پروژه کيت خانگي در معرض خطر قرار دارد و يا حتي از برنامه خود عقب مانده است. به ياد داشته باشيد که گوگل اخيراً و در کنفرانس توسعه‌دهندگان به معرفي پلتفرم خانه هوشمند خود به نام Brillo پرداخت. در ضمن به‌خاطر داشته باشيد که اپل در حال اجراي يک بازي مخصوص و طولاني‌مدت است و در بسياري از موارد، قوانين را در طول مسير ايجاد خواهد کرد. 

ژيلت درباره اين شرايط توضيح مي‌دهد: «صراحتاً بايد گفت که شرايط بسيار دشواري وجود دارد، شما در حال توليد يک ايده جديد و راهي براي امکان کارکردن وسايل مختلف با يکديگر هستيد، همچنين بايد اين امر را نيز به اين موارد بيفزاييد که ما درباره يک فعاليت در دنياي فيزيکي سخن مي‌گوييم و به همين دليل نيز لايه‌هاي کلي ديگري از امنيت و سناريوهاي جديد براي کشف کردن وجود دارند. 

البته بهتر است که کارها را در همان ابتدا درست انجام داد تا اينکه مجبور به آسيب ديدن از اشتباه محرزي مانند رخدادي شد که در سال گذشته موجب بازپس‌گيري ۴۰۰ هزار حسگر دود توسط شرکت NEST شده بود. 

به نظر مي‌رسد که وارد ساختن شرکت‌هاي ديگر به ارشه کشتي اين پروژه نبايد مشکل چندان خاصي داشته باشد. اپل تنها بايد پايگاه مشتريان خود را ناديده بگيرد. در کنار اين امر نيز شايعات بسياري قوي که در تابستان گذشته منتشر شده بود نشان از اين داشت که شرکت Cupertino نيز گزينه ساخت محصولات خانه هوشمند خود را در نظر دارد و البته به‌طور قطع، مجبور به انجام آن نخواهد بود.

برنامه
دلايل اندکي وجود دارند که نشان مي‌دهند راه‌اندازي آرام پروژه
کيت خانگي نبايد مورد چندان مهمي در نظر گرفته شود. نخستين مورد اين است که WWDC ممکن است همه‌چيز را به شتاب بسياري تسريع کند. حتي اگر اين اتفاق رخ ندهد نيز باز هم شاهد به‌روزرساني‌هاي رو به افزايش براي برخي از ويژگي‌هاي اين پروژه هسيتم که نشان مي‌دهد اپل سيستمي را ساخته است که توان موفقيت دارد. 

ژيلت مي‌گويد: اپل به‌صورت رسمي يک بسته سخت‌افزاري الحاقي براي فروشگاه اپل ساخته است و مي‌توان آن را به جاي App Store با نام Appcessory Store يا بازار ابزارهاي خانه هوشمند شناخت. ديدن هر محصولي در قفسه‌هاي فروشگاه‌هاي اپل يا هر محيط آنلاين فروشي داراي برچسب «قابليت کارکردن با سيستم کيت خانگي اپل»، نشان‌دهنده همان ميزان اعتمادي خواهد بود که نسبت به نشان فروشگاه اپل وجود دارد. رويکرد ساختن در طول مسير نيز براي مصرف‌کنندگان منطقي‌تر خواهد بود. ايده خانه هوشمند هنوز اندکي گنگ است. همان‌طور که ژيلت در اين مورد مي‌گويد، در طول چند سال آينده شاهد اين خواهيم بود که ابزارهاي خانه ما به‌صورت قطعه‌به‌قطعه و براساس نيازهاي ما و منابعي که در اختيار داريم، به‌صورت ويژه‌اي با ساختار گذشته هم‌خوان خواهد شد. اگر اين ساختارها با تلفن‌هاي همراهي که اکنون در اختيار ما قرار دارد کارکند، آنگاه همه‌چيز بهتر خواهد بود. 

به‌صورت طبيعي در اين مسير رقابت بسيار جدي وجود دارد ولي گوگل درحال حاضر يک سال از اپل عقب‌تر است، آمازون تنها هاب‌هايي را که در بلندگوهاي بلوتوث يکپارچه خود قرار داده است، ارائه مي‌کند و شرکت‌هايي مانند Wink که پيش از اپل شروع کرده‌اند نيز پروژه کيت خانگي را بيشتر از يک تهديد، به چشم يک فرصت مي‌بينند زيرا با ساختن يک سخت‌افزار هم‌خوان با پروژه کيت خانگي اپل مي‌توانند به‌صورت فوري به ميليون‌ها مشتري بالقوه ديگر دسترسي پيداکنند.
 
حداقل براي چند سال آينده نخواهيم توانست فهميد که چه کسي برنده رقابت خانه‌هاي هوشمند خواهد بود ولي فعلاً مي‌توان ديد که اپل، حداقل خود را در مسيري نويدبخش قرار داده است. به‌زودي خواهيم فهميد که اين شرکت تا به اينجاي کار به چه سطحي از پيشرفت رسيده‌است.

رونمايي گوگل از Brillo براي هوشمندسازي خانه‌ها
گوگل تلاشي ويژه‌اي درزمينه اينترنت اشيا به انجام رسانده‌است که BRILLO نام دارد. اين شرکت در سمينار GOOGLE I/O اقدام به معرفي اين پروژه کرد و سوندار پياچي، نايبرئيس ارشد پروژه مزبور، از اين طرح به‌عنوان «سيقل دادن اندرويد به‌عنوان يک سيستم عامل عملياتي دوطرفه يا (end-to-end)» يادکرد. البته BRILLO تنها شامل Brillo نيست و Weave را نيز دربرمي‌گيرد. Weave، يک لايه ارتباطي است که امکان ارتباط دستگاه‌هاي اينترنت اشياء با يکديگر، با ساختارهاي ابري و مسلماً تلفن همراه شما را فراهم مي‌سازد. 

پياچي گفت که Weave مي‌تواند يک زبان متحد به جهاني از ارتباطات روبه‌رشد بدهد. فعاليت‌هايي که هر يک از اقدام‌هايي مانند تغيير حرارت فر و قفل يا بازکردن درهاي هوشمند با آن سروکار دارند به‌صورت انفرادي انجام نخواهدشد. Weave مي‌خواهد شرايطي را ايجاد کند که دستگاه‌ها تنها به تلفن همراه هوشمند ما متصل نباشند و مابين خودشان نيز ارتباط برقرار کنند. Weave موجب نمايش APIهاي توسعه‌دهندگان به روش چندپلتفرمه مي‌شود و به‌همين دليل نيز هر دستگاه متصلي مي‌تواند با زبان مشابه با ديگري حرف بزند.
 
همچنين گوگل مي‌خواهد از Brillo براي تعريف مجدد رابط کاربري اينترنت اشيا استفاده کند. «هر دستگاه اندرويدي که به يک دستگاه برپايه Brillo يا Weave متصل باشد، کاربران در هر شرايطي آنها را به يک شکل خواهند ديد.» 

شما مي‌توانيد از طريق دستگاه همراه خود به Brillo وارد شويد و براي يک دستگاه، چندين صاحب مختلف اضافه کنيد؛ کنترل‌ها به‌نوعي براي تمامي افرادي که برروي آن کنترل دارند، بدون در نظر گرفتن نوع دستگاه آنها يکسان خواهد بود.
Briloo در سه‌ماهه سوم سال جاري در دسترس توسعه‌دهندگان قرار خواهد گرفت و اسناد مربوط به Weave نيز در سه‌ماهه چهارم سال به‌واسطه اطلاعات ارائه‌شده توسط توسعه‌دهندگان ارائه خواهد شد. 

پياچي دراين‌مورد مي‌گويد: «ما مي‌خواهيم تمامي دستگاه‌ها بتوانند ارتباطي به‌صورت مستقيم و يکپارچه داشته باشند و کاري کنيم که آنها کاربري بهتري براي کاربران داشته باشند.» 

اين امر يک سفارش بزرگ براي اينترنت اشيا است که تا به امروز از هم‌گسيخته و نااميدکننده بوده است ولي اگر گوگل بتواند يک پيشرفت ويژه در دو بخش سخت‌افزاري و نرم‌افزاري ارائه کند آنگاه سرانجام شاهد عرضه سيستمي منطقي و قابل‌قبول خواهيم بود.

اپليکيشن خانه هوشمند
اپ جدید می‌خواهد مغز متفکر تمام خانه‌های هوشمند در آینده باشد. بن کافمن به من مي‌گويد «موضوع از اين قرار است. نمي‌دانم آيا مي‌خواهي در خانه‌اي متصل زندگي کني يا نه؟» اين صحبت شايد کمي عجيب به نظر برسد، با توجه به اين موضوع که من و کافمن در يک طبقه از خانه‌اي در شهر نيويورک زندگي مي‌کنيم که مجهز به هرنوع امکانات و گجت‌هاي متصل به اينترنت است. اين طبقه، به‌عنوان محل آزمايش براي آخرين طرح کافمن به نام «وينک» است که افراد تمام تجهيزات و دستگاه‌هاي متصل خود را با تنها يک اپ در گوشي هوشمند خود کنترل مي‌کنند. حرف‌هايي
که او مي‌زند عجيب‌تر نيز جلوه خواهد کرد، اگر بدانيد که کافمن مديرعامل و بنيان‌گذار Quirky است، شرکتي که اختراعات و چيزهايي دارد مانند Aros که يک کولر متصل و Refuel که يک تانکر پروپان متصل است. 

وقتي که کافمن گفت احتمالاً من در خانه‌اي متصل زندگي نخواهم کرد، به اين خاطر نبود که او اعتقادي به روند «اينترنت اشيا» نداشت. او خود بخشي از اين روند است. منظور او اين است که بيشتر مردم مثل او فکر نمي‌کنند. «فکر نکنم مشتري بگويد: من آخر هفته، تمام خانه‌ام را متصل خواهم کرد». به جاي آن، آنها يک بار تلويزيون متصل به اينترنت سامسونگ مي‌خرند، بار ديگر مجموعه‌اي از لامپ‌هاي هوشمند فيليپس هيو و بدون اينکه متوجه باشند، مجموعه‌اي کوچک و در حال رشد از وسايل خانگي خواهند داشت که توانايي اتصال به اينترنت را دارد. او مي‌گويد به‌همين دليل است که مردم به وينک احتياج خواهند داشت. وينک اجازه مي‌دهد تا اين وسايل با يکديگر کار کنند.

موانع جنبش اينترنت اشيا
يکي از اصلي‌ترين موانع بر سر راه جنبش «اينترنت اشيا» اين است که سازندگان يک وسيله دوست ندارند وسيله توليدي‌شان با وسايل ساخت شرکت‌هاي ديگر ارتباط داشته باشد؛ اما وينک پلتفرم واحدي ايجاد کرده که مي‌تواند اين جنگ فناوري را دور بزند. در وينک، شما مي‌توانيد لامپ‌هاي فيليپس هيوي خود را طوري تنظيم کنيد که با بازشدن قفل ساخت شرکت شالگه درب، روشن شوند. به گفته کافمن هدف از چنين ابزاري اين است که واقعاً خانه متصل، بالاخره به‌معني واقعي آن متصل باشد و در روز دوشنبه، وينک قدم ديگري در اين مسير برداشت و ۶۰ محصول با قابليت وينک را از ۱۵توليدکننده متفاوت وارد ۲۰۰۰ فروشگاه Home Depot در سراسر کشور کرد. کافمن مي‌گويد: «رويکرد ما همکاري با فروشندگان خرده است تا بتوانيم آموزش مصرف‌کنندگي را به خانه‌ها وارد کنيم.»

تحقق روياي خانه‌هاي متصل
در کنار اين شروع، گام بزرگ ديگري نيز براي اين هدف ماجراجويانه برداشته شد. در اواخر ماه گذشته، Nest- شرکت فعال در زمينه اتوماسيون خانه و متعلق به گوگل- رابط برنامه‌نويسي جديدش را براي تجهيزات تعديل دما و هشدار آتش رونمايي کرد که قبلاً توانايي اتصال با دستگاه‌هاي ديگر شامل لامپ‌ها و مچ‌بندها را داشت و در اوايل سال جاري، اپل ابزاري براي تلفن‌هاي هوشمند خود با نام HomeKit ارائه کرد که به دستگاه‌ها اجازه مي‌دهد تا باهم کار کنند. بعد از صحبت‌هاي بسيار در مورد خانه‌هاي متصل، اين مفهومي که قبلاً بسيار خيالي به‌نظر مي‌رسيد اکنون به سطح رايج و عادي رسيده است. 

Quirky توليد سخت‌افزارهاي متصل خود را شروع کرد و با شرکت GE در پاييز گذشته قراردادي براي به‌ثمر رساندن ابداعات ديگر مانند Aros به امضا رساند؛ اما کافمن اظهارداشت که او به‌سرعت دريافته آنها در تلاش براي بازطراحي تمام وسايل خانه فقط توانستند به چندقطبي شدن بازار کمک کنند: «هم‌اکنون نيز برندهاي معتبري وجود دارند که کارشان توليد قفل، دربازکن پارکينگ و... است». «ما متوجه شديم محصولاتي وجود دارند که تنها بايد ادغام‌سازي و متصل شوند و سپس کار کنند.» 

اين تصميم براي تبديل وينک به زيرمجموعه از Quirky و نه محصولي تحت‌نام آن، به اين دليل بود که کافمن مي‌خواست با مشتريان خود نيز رقابت داشته باشد. درحالي‌که تيم وينک از توليدکننده‌ها مي‌خواهد تا حتي ميليون‌ها دلار براي ادغام با وينک صرف کنند، تيم Quirky در همان حين سخت‌افزارهاي خود را توليد خواهد کرد. 

«ما مي‌خواهيم محصولاتي را در Quirky توليد کنيم که با همه افراد در اين اتاق قابليت رقابت داشته باشد. من مي‌خواهم اين توانايي را حفظ کنم.» وينک اکنون در دفتري جداگانه در شهر نيويورک تيم رهبري خود را دارد. «اين شرکا نمي‌خواهند مرا ببينند». او مي‌افزايد: «آنها مانند اين هستند: آيا اين فرد مي‌خواهد با ما رقابت کند؟ پاسخ اين است: احتمال دارد!» 

مشخصاً آنها تنها رقباي کافمن نخواهند بود. HomeKit اپل مطمئناً يکي از آنهاست؛ اما کافمن مي‌گويد HomeKit فرصتي براي وينک است، نه تهديدي براي آن. «HomeKit پلتفرمي براي توسعه‌دهندگان است، همانند وينک باعث مي‌شود اشيا و وسايل بهتر کار کنند.» او اين حرف را با توضيح اينکه وينک مي‌تواند وارد محصولات اپل مانند Siri و شناسايي لمسي شود، بيان کرد. همچنين وينک از اين نکته که مي‌تواند با برخي از دستگاه‌هايي کار کند که با HomeKit هماهنگ نيستند، سود خواهد برد. کافمن، پلتفرم Nest را نيز در همان مسير مي‌بيند. او مي‌گويد که تجهيزات Nest شامل دوربين‌هاي امنيتي که اکنون با خريدن مالکيت Dropcam عرضه مي‌کند نيز مي‌توانند با وينک کار کنند. او مي‌خواهد اپ او با همه‌چيز کار کند. «مردم نمي‌خواهند سيستم‌ها را خريداري کنند. آنها مي‌خواهند محصولات را بخرند.» «در اينجاست که رويکرد ما برنده خواهد بود».

در بالای همین مطلب یک فایل PDF شامل اینفوگرافی بررسی موضوع بازار جهانی خانه‌ها و ساختمان‌های هوشمند ضمیمه شده است.
منبع: ماهنامه دیده‌بان فناوری- شماره سوم

کد مطلب : 10227
https://aftana.ir/vdcbz5b8.rhbg5piuur.html
ارسال نظر
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی