پردازندههای میتیور لیک (نسل ۱۴ لپتاپ) با تمرکز بر هوش مصنوعی و متفاوتترین معماری چند سال اخیر اینتل رونمایی شدند.
به گزارش افتانا، اینتل همانطور که پیشتر وعده داده بود، پردازندههای نسل ۱۴ کلاس لپتاپ را در قالب خانوادهی Meteor Lake و با نامگذاری جدید رونمایی کرد.
میتیور لیک اگر مهمترین تراشهی تاریخ اینتل نباشد، قطعا جزو مهمترینها است. این خانواده از CPU Intel با طراحی یکپارچه خداحافظی میکند و به استقبال طراحی کاشیمحور (مشابه چیپلت پردازنده AMD) میرود.
استفاده از طراحی کاشیمحور به اینتل امکان داده است که در پردازندههای میتیور لیک از چند نوع فناوری پردازشی استفاده کند. به گفتهی تیم آبی، واحد CPU در میتیور لیک مبتنیبر لیتوگرافی Intel 4 است که قبلاً «لیتوگرافی ۷ نانومتری اینتل» نام داشت.
پردازندههای نسل ۱۴ اینتل با نامگذاری جدید Core Ultra از راه میرسند و دیگر خبری از Core i نیست. اینتل میگوید پردازندههای سری میتیور لیک مصرف انرژی کمتری نسبتبه نسل ۱۳ دارند و قدرت پردازشیشان بیشتر شده است.
بر اساس گفته اینتل، تراشه Core Ultra 7 165H درمقایسهبا AMD Ryzen 7 7840U و Snapdragon 8cx Gen 3 و M3 تا ۱۱ درصد در پردازشهای چند رشتهای بهتر ظاهر میشود و درمقایسهبا Core i7-1370P تا ۲۵ درصد مصرف انرژی کمتر دارد.
165H همچنین نسبتبه Ryzen 7 7840U تا ۷۹ درصد انرژی کمتری مصرف میکند و وارد لپتاپهایی با ظرفیت حرارتی ۲۸ وات میشود.
تمامی پردازندههای جدید اینتل به NPU (واحد پردازش عصبی) اختصاصی مجهزند که مخصوص پردازشهای هوش مصنوعی است. این واحد پردازشی برای کارهایی مثل تاری پسزمینه، پایش حرکات چشم و قاببندی تصویر کاربرد خواهد داشت.
اینتل میگوید NPU اختصاصی باعث میشود که پردازندههای میتیور لیک مدلهای هوش مصنوعی مثل Stable Diffusion را به شیوهی بهینهتر اجرا کنند.
اینتل بخش زیادی از مراسم امروز را به پردازندهی Core Ultra 7 165H اختصاص داد، با اینحال Core Ultra 9 185H پرچمدار جدید تیم آبی است که ۱۶ هسته (شامل ۶ هستهی پرقدرت و ۸ هستهی کممصرف) و ۲۲ رشته دارد.
اینتل همچنین از دو هستهی فوق کممصرف (LP-E) استفاده کرده است که در کاشی جداگانهای به نام «جزیرهی کممصرف» قرار میگیرند. این واحد پردازشی مجزا مخصوص پردازشهای سبک است تا مصرف انرژی پایین بیاید و لپتاپ شارژدهی بهتری داشته باشد.
پردازنده ردهبالای Core Ultra 9 185H دارای فرکانس بوست ۵٫۱ گیگاهرتز و گرافیک مجتمع مبتنیبر معماری Arc با ۸ هستهی Xe است که به فرکانس ۲٫۳۵ گیگاهرتز دست پیدا میکنند.
معماری گرافیکی جدید Xe LPG درمقایسهبا نسل قبل قدرت بیشتری برای تراشه به ارمغان میآورد، آن هم در شرایطی که حداقل ولتاژ پایین آمده است. اینتل میگوید بهلطف Xe LPG لپتاپهای مجهزبه میتیور لیک به فناوری ارتقای وضوح XeSS و رهگیری پرتو دسترسی خواهند داشت.
واحد پردازشی NPU در حالی به پردازندههای اصلی اینتل اضافه میشود که مایکروسافت چند ماه پیش این تراشه را وارد سرفیس لپ تاپ استودیو ۲ کرده بود. مایکروسافت در آن زمان توضیح نداد که اضافهشدن تراشهی NPU اینتل چه مزیتهایی بههمراه دارد. مشخصاً این تراشه نقش پررنگی در ویندوز ۱۲ خواهد داشت؛ سیستمعاملی که طبق شایعهها بهشدت روی هوش مصنوعی متمرکز خواهد بود.
اینتل گفته است اکثر پردازندههای میتیور لیک از همین حالا در قالب لپتاپهای متنوع قابل دسترس هستند، با اینحال لپتاپهای مجهزبه تراشهی پرچمدار Core Ultra 9 185H سال ۲۰۲۴ عرضه خواهند شد. Core Ultra 7 165H، دومین پردازندهی پرقدرت نسل ۱۴ اینتل که ۱۶ هسته و ۲۲ رشته و فرکانس ۵٫۰ گیگاهرتز دارد، از همین امروز دردسترس است.
اینتل همچنین پردازندههای Core Ultra 7 165U و Core Ultra 5 135H و Core Ultra 5 135U را بههمراه چند مدل دیگر رونمایی کرده است که به اندازهی Core Ultra 9 185H قدرتمند نیستند. صرفاً پردازندههای سری H اینتل با گرافیک Arc عرضه میشوند و تراشههای سری U به گرافیکهای مجتمع سری Intel Graphics مجهز خواهند بود.
جدیدترین مدلها از لپ تاپ لنوو و لپ تاپ ایسوس و لپ تاپ ایسر و لپ تاپ MSI که لحظاتی قبل رونمایی شدند، به پردازندهی میتیور لیک مجهزند. شماری از این لپتاپها از همین حالا در بازارهایی مثل آمریکا قابل تهیه هستند و بقیه در اوایل سال ۲۰۲۴ عرضه میشوند.