در کشور ما در سالهاي اخير استارتاپها بسيار مورد توجه قرار گرفتهاند.
به گزارش افتانا (پایگاه خبری امنیت فناوری اطلاعات)، راهاندازي چند استارتاپ در استانهاي مختلف، انتشار مطالب متعدد پيرامون استارتاپها بهخصوص در نشريات مديريتي، کارآفريني و حوزه فاوا، برگزاري کلاسها و دورههاي آموزش استارتاپ نمونههايي از توجه ويژه به استارتاپها است. لذا هماکنون توجه ويژه به استارتاپها در کشور ما بهخوبي قابل مشاهده است. با مشاهده اين همه توجه و بحث پيرامون استارتاپ ناخودآگاه اين سوال در ذهن متبادر ميشود که چرا در کشور ما استارتاپها مورد اقبال عمومي قرار گرفتهاند؟ دليل توجه بيش از حد به اين پديده در کشور ما چيست؟ آيا منطقي است که در يک کشور در حال توسعه به اين ميزان به استارتاپها توجه شود؟ به نظر ميرسد اقبال ايجاد شده به استارتاپها چندان طبيعي و قابلقبول نيست. اين ميزان اقبال نه با شرايط و ساختار اقتصادي کشور ما همخواني دارد و نه با تجربه کشورهاي توسعه يافته. اما اين اقبال قابل توجه ميتواند دلايل مختلفي داشته باشد. شناسايي اين دلايل ميتواند براي فعالان اين حوزه، مديران و کارآفرينان کاربردي و مفيد باشد. در اين ياداشت به اختصار به بررسي برخي دلايل مورد توجه قرار گرفتن استارتاپها در کشورمان ميپردازيم.
فرهنگ نامناسب اقتصادي
يکي از مسائل مهمي که تبديل به مانعي بر سر راه رشد و توسعه اقتصادي کشور شده است فرهنگ اقتصادي مردم است. متأسفانه فرهنگ اقتصادي مردم ما، فرهنگ مناسب و مطلوبي نيست و داراي مشکلات متعددي است. اين مشکلات که در طول ساليان متمادي و بهمرور ايجاد شده است هماکنون تبديل به فرهنگ عامه جامعه شده است و از طرق مختلف بر سر راه توسعه اقتصادي کشور مانع ايجاد ميکنند. تمايل به امور واسطهگري، دلالي و سفتهبازي يکي از ويژگيهاي فرهنگ اقتصادي مردم ما است. اين تمايل دروني مردم سبب شده است تا از گذشته مردم تمايل به تجارت داشته باشند و کمتر به توليد رغبت داشته باشند. البته تجارت در گذشته داراي توجيه اقتصادي بود و شکل صحيحي از فعاليت اقتصادي بود اما در سالهاي اخير اين روحيه مردم منحرف شده است و به سمت دلالي، واسطهگري و سفتهبازي گرايش پيدا کرده است. با نگاهي به اجزای توليد ملي کشور نيز مشاهده ميشود که بخش عمده توليد ملي ما در بخش خدمات قرار دارد در حاليکه اين ميزان خدمات در هيچيک از کشورهاي در حال توسعه وجود ندارد و متناسب با ظرفيت اقتصادي کشورهاي در حال توسعه نيست. به نظر ميرسد اين فرهنگ اقتصادي يکي از دلايل گرايش مردم به تاسيس استارتاپها و تجارتهاي آنلاين باشد. درواقع فرهنگ اقتصادي مردم ما بهنحوي است که تمايل به اين کسبوکارها در بين مردم وجود دارد و آنها ترجيح ميدهند تا بهجاي انجام امور توليدي يا فعاليتهاي مولد اقتصادي از طريق تجارت و واسطهگري کسب درآمد کنند.
جوان بودن جامعه
يکي از ويژگيهاي مهم جمعيتي کشور ما جوان بودن جمعيت است. با توجه به تغييرات جمعيتي که در دهه پنجاه و شصت در کشور رخ داد کشور ما تبديل به کشوري با اکثريت جوان شده است. بر اساس آخرين سرشماري انجام شده ۳۹.۵ درصد افراد جامعه ۳۰ تا ۶۴ سال سن دارند و مهمتر از آن، بيش از ۲۴ ميليون جوان ۲۰ تا ۳۵ سال در کشور وجود دارد. جوان بودن جمعيت موضوعي است که بر روي بسياري از متغيرهاي اقتصادي، سياسي، اجتماعي و فرهنگي تأثيرگذار است. به نظر ميرسد جوانان به دليل ويژگيهايي که دارند تمايل به مشارکت در ايجاد استارتاپها دارند. درواقع ميتوان يکي از دلايل اصلي و مهم توجه زياد به استارتاپها در کشور را جوان بودن جمعيت دانست. جوانان برخلاف افراد مسن، ذاتاً افرادي ريسکپذير هستند و تمايل به انجام فعاليتهايي