کسبوکار آنتي ويروسها اتفاقاً در ايران بازار خوبي دارد و اغلب محصولات تراز اول جهاني را ميتوان در سازمان و شرکتهاي ايراني ديد.
به گزارش افتانا (پایگاه خبری امنیت فناوری اطلاعات)، بازار آنتي ويروسها برخلاف ساير محصولات نرم افزاري خارجي که بدون کپي رايت و نسخههاي قفل شکسته در آن به فروش ميروند، به بلوغي رسيده که حجم بالايي لايسنس اصلي در آن فروخته ميشود و جايي نيست که به امنيت اطلاعات بهطور جدي اهميت بدهد و ضدويروس اوريجينال نداشته باشد. باري، نقطه ورود به اين پرونده ويژه، گزارش و تاريخچه ورود آنتيويروسها به بازار ايران است.
ويروسها وارد ميشوند
دنياي رو به گسترش فناوري بر بازار کسب و کار ايران نيز بيتأثير نبوده و عليرغم تحريمها و محدوديتها همواره در بازار کشور، شاهد حضور برندهاي معتبر ضدويروسي بودهايم که از طريق نمايندگان داخلي به مشتريان سازماني و خانگي عرضه و ارائه ميشود.
بر اساس گفتهها و شنيدههاي ما از اهالي حوزه امنيت اطلاعات و بازار آي تي به جرأت ميتوان گفت که شبکهگستر، نخستين شرکت ايراني بود که در زمينه نرمافزارهاي ضـدويـروس فعـاليت تخصصي و متمـرکـز داشت. از ديگر سو ورود اولين ضدويروس خارجي به بازار ايران، همزمان شد با عرضه ضدويروس ايراني «ايمن» در کشور توسط شرکت مهران رايانه.
باري در سال ۱۳۷۱يعني همان روزهايي که کاربران ايراني گرفتار دردسرسازيهاي «مجيد» در رايانههاي خود بودند و ايمن نيز اولين برنامه خود را به نابودي همين ويروس اختصاص دادهبود، نخستين گفتگوهاي شبکهگستر با شرکتهاي ضدويروس خارجي به بار نشست و با شرکت تـوليـدكننده ضدويروس Toolkit که آن روزها به نام S&S International مشهور بود و بعدها پس از ورود به بازار جهاني به Dr Solomon’s software limited تغيير نام داد، براي همکاري توافق پيدا کرد. سولومون، مؤسس اين شرکت خارجي بود که در آغاز مسئوليت کارهاي تحقيقاتي و فني شرکت بهعهده وي بود و همسرش امور بازرگاني را سامان ميداد و کارمندانش به عدد دوازده نيز نميرسيدند.
شرکتهاي حوزه نرمافزارهاي ضدويروس دنيا در آن روزها شاهد اين کوچکي حاصل از نوپايي بودند که همين ويژگي آنها، زمينهساز توجه اين شرکتها به پيشنهاد دريافت نمايندگي در کشورهاي مختلف ميشد. اين استقبال به اندازهاي بود که شبکهگستر در آغازين روزهاي تحقيقات همزمان خود بر روي چند برند، از شرکتهاي متعددي پيشنهاد اعطاي نمايندگي دريافت کرد. از جمله آنها يک شرکت سوئيسي بود که در همان مراحل اوليه اعلام کرد از اين پس نام شبکهگستر را بهعنوان نماينده در پشت بروشورهاي خود درج خواهد کرد که البته با توجه به اينکه شرکت ايراني از لحاظ فني، دکتر سولومون را براي همکاري انتخاب کرده بود اين پيشنهاد را نپذيرفت. همين شرکتهاي کوچک نرمافزاري با روند پيشرفت سريع اين حوزه و حدود سه سال بعد گسترش چشمگيري يافتند؛ بهعنوان مثال، شرکت دکتر سولومون در سال ۷۳ يعني زمانيکه نه دوازده نفر بلکه چيزي حدود ۲۵۰ نفر کارمند را در خود جاي ميداد، توسط شرکت آمريکايي مکآفي خريداري شد.
تحريمها شروع ميشود
کمکم روايت ما به روزهايي ميرسد که تحريمها عليه ايران، بازار تمامي محصولات و از جمله آي تي را از حالت عادي خود خارج کرد. در آن زمان ضدويروس پاندا يکي از ضدويروسهاي خارجي بود که وارد بازار ايران شده بود. پاندا خوب عمل ميکرد؛ تا آنجا که پس از ۶ سال يکهتازي شبکهگستر در ارائه آنتي ويروسهاي خارجي به کاربران ايراني سرانجام اين برند در شکل و شمايل يک رقيب جدي پا به ميدان گذاشت و در کنار رقيب داخلي اين بازار، يعني ايمن، قرار گرفت.
پاندا نيز نسخه آپديت خود را گاهبهگاه به ايران ميفرستاد و حتي ويروسهاي جديد را شناسايي ميکرد اما نقش ايمن در ايجاد فضاي رقابتي آن روزها غيرقابل انکار است. چون در آن دوره بيش از اينکه تعداد ويروسهاي شناساييشده مهم باشد، تشخيص ويروسهاي داخلي اهميت داشت و ايمن بهخوبي از پس کار اين برميآمد.
اوايل دهه هشتاد بود. پاندا ميرفت تا در بازار آي تي ايران رنگ ببازد. اينجا بود که سمانتک با شرکت دمسانرايانه وارد ايران شد. جناحبندي رقبا در بازار ضدويروس خارجي آرايش يافت به شبکهگستر با مکآفي و دمسانرايانه با سمانتک. اين دو رقبايي شدند که هرکدام حرفهاي زيادي براي گفتن در بازار ايران داشتند.
آنچه بازار ديروز را از از امروز متمايز ميکند
بازار آن روزها به گفته فعالان اين وادي که تمام سرمايه و دانش خود را به اين بازار آوردند و در ازاي آن تجربهها اندوختند با بازار امروز تفاوتها دارد. امروز براي رقابت در اين بازار فقط جنبه اقتصادي يا فني مطرح نيست و عوامل بسيار ديگري نقش بازي ميکنند. بازار آن روزها عوامل پيشرفت و بازيگران کاملاً مشخصي داشت؛ مکآفي در مقابل سمانتک: قرمز در مقابل زرد! اين روند ادامه داشت تا اينکه مدتي بعد کسپرسکي از راه رسيد و بهکلي معادلات بازار ضدويروس را جابهجا کرد. برندهاي ديگري نيز در همين دوره پا به عرصه گذاشتند و در بازار ايران خودي نشان دادند و هرکدام سهمي در بازار به خود اختصاص دادند؛ از جمله دکتر وب و چندي بعد، آويرا و... .
اين روزها با گذر زمان هنوز هم دکتر سولومون، پيتر نورتن و دکتر وب در ذهن فرخ خويلو، اين کهنهکارترين فعال بازار آنتيويروسها که ناماش با نام شبکهگستر گره خوردهاست، خاطراتي هستند تازه و باطراوت. وي که مرد اخلاقمدار بازار ضدويروسهاي ايران است و سالها در اين حوزه بهعنوان نخستين واردکننده ضدويروس به بازار و راهبري و عرضه چند برند مختلف فعاليت دارد، ميگويد: «کسب درآمد از اين راه از نظر بسياري حتي عجيب و باورنکردني بود! خاطراتي که من از آن سالها دارم اين موضوع را تأييد ميکند. در بدو تأسيس انجمن شرکتهاي کامپيوتري ايران، من جزو اولين اعضا بودم و حضور فعالي در کارگروه خبر و اطلاعرساني داشتم. بهشوخي ميگفتند که چون ما در شرکت بيکاريم، آمدهايم تا در انجمن فعاليت کنيم. آقاي سعيدي که عضو هيئتمديره و دبير کارگروه خبر و اطلاعرساني انجمن بودند، در همان جلسه اول از من پرسيدند که به چه کاري مشغولام و من گفتم چندسالي هست که از خارج کشور ضدويروس وارد کرده و اينجا ضمن ارائه خدمات پشتيباني به فروش ميرسانم. آقاي سعيدي با تعجب گفتند يعني تو از اين راه پول درميآوري؟ من که فکر ميکنم درآمدهاي ديگري داري و اين کار را فقط براي سرگرمي انجام ميدهي!
در حقيقت هم تصور اينکه يک شخص نرمافزاري را همراه با گواهينامه از آن سر دنيا وارد کند و به فکر خدمات پشتيبانياش باشد و از اين راه يک فعاليت تجاري داشته باشد، در آن زمان خيلي دشوار بود. نه فقط آقاي سعيدي بلکه تقريباً هرکس ديگري که اين سؤال را از من ميپرسيد، همين واکنش را از او شاهد بودم.»
به گفته آنهايي که از ديروز تاکنون دستي بر آتش اين حوزه داشتهاند نکته جالبي که کسبوکار ديروز را در بازار ضدويروس کشور با امروز متمايز ميکند، تجربه متفاوت شيوه ارتباط ميان شرکتهاي خارجي و نمايندگان آن بوده